απόσταξη που παραδοσιακά αιώνες τώρα πραγματοποιείται με τα λεβέτια (καζάνια).τοποθετείται ένα λεβέτι πάνω στην πυροστιά (ή σιδεροστιά) και γεμίζεται με τα τσίπουρα των σταφυλιών έως επάνω αφού εμπλουτίζεται με μάραθο, ο οποίος προσθέτει αρώματα στο αλκοολούχο παρασκεύασμα, και κατόπιν τοποθετείται ένα ταψί πάνω-πάνω για να συλλέξει την σούμα κατά την απόσταξη.Εν συνεχεία τοποθετείται ένα δεύτερο λεβέτι από πάνω και επιχρίεται η ένωσή τους με λάσπη σαν πηλό ( γλίνα) πολύ καλά αφού οποιαδήποτε διαρροή θα συμβάλει αρνητικά στην αλκοολική ζύμωση.Κατόπιν γεμίζεται το πάνω λεβέτι με κρύο νερό και τοποθετείται φωτιά στην βάση με την οποία ζεσταίνονται τα τσίπουρα με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ατμοί οι οποίοι ανεβαίνοντας προς τα πάνω να ακουμπούν στον πάτο του πάνω λεβετιού, να υγροποιούνται και να συλλέγονται μέσα στο ταψί.Όταν γεμίσει το ταψί αφαιρείται το απόσταγμα και αρχίζει η ίδια διαδικασία με φρέσκα τσίπουρα έως ότου τελειώσουν όλα αφού ο κίνδυνος να χαλάσουν είναι πάντα προ των πυλών με αποτέλεσμα να η ποιότητα να μην είναι η επιθυμητή.
Η διαδικασία αυτή κρατάει πολλές ώρες και είναι πολύ κουραστική όμως το αποτέλεσμα δικαιώνει τον αποστάκτη και ευχαριστεί τον πότη
ΟΛΥΜΠΙΑ-OLYMPIA.. Ηλεία-ILIA.. ΑΝΔΡΙΤΣΑΙΝΑ-ANDRITSENA.. Καλλιθέα(Ζάχα)-ΑΛΙΦΕΙΡΑ.. ΚΡΕΣΤΕΝΑ-KRESTENA-Σκιλλούντος.. Πελοπόννησος(PELOPONNESE).. (olympiailias.blogspot.gr)