ΟΛΥΜΠΙΑ-OLYMPIA.. Ηλεία-ILIA.. ΑΝΔΡΙΤΣΑΙΝΑ-ANDRITSENA.. Καλλιθέα(Ζάχα)-ΑΛΙΦΕΙΡΑ.. ΚΡΕΣΤΕΝΑ-KRESTENA-Σκιλλούντος.. Πελοπόννησος(PELOPONNESE).. (olympiailias.blogspot.gr)
Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018
Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Πύργου
Σάββατο 3 Μαρτίου 2018
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΟΥΜΑΣ (ΤΣΙΠΟΥΡΟΥ) ΣΤΟ ΜΠΙΤΖΙΜΠΑΡΔΙ
απόσταξη που παραδοσιακά αιώνες τώρα πραγματοποιείται με τα λεβέτια (καζάνια).τοποθετείται ένα λεβέτι πάνω στην πυροστιά (ή σιδεροστιά) και γεμίζεται με τα τσίπουρα των σταφυλιών έως επάνω αφού εμπλουτίζεται με μάραθο, ο οποίος προσθέτει αρώματα στο αλκοολούχο παρασκεύασμα, και κατόπιν τοποθετείται ένα ταψί πάνω-πάνω για να συλλέξει την σούμα κατά την απόσταξη.Εν συνεχεία τοποθετείται ένα δεύτερο λεβέτι από πάνω και επιχρίεται η ένωσή τους με λάσπη σαν πηλό ( γλίνα) πολύ καλά αφού οποιαδήποτε διαρροή θα συμβάλει αρνητικά στην αλκοολική ζύμωση.Κατόπιν γεμίζεται το πάνω λεβέτι με κρύο νερό και τοποθετείται φωτιά στην βάση με την οποία ζεσταίνονται τα τσίπουρα με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ατμοί οι οποίοι ανεβαίνοντας προς τα πάνω να ακουμπούν στον πάτο του πάνω λεβετιού, να υγροποιούνται και να συλλέγονται μέσα στο ταψί.Όταν γεμίσει το ταψί αφαιρείται το απόσταγμα και αρχίζει η ίδια διαδικασία με φρέσκα τσίπουρα έως ότου τελειώσουν όλα αφού ο κίνδυνος να χαλάσουν είναι πάντα προ των πυλών με αποτέλεσμα να η ποιότητα να μην είναι η επιθυμητή.
Η διαδικασία αυτή κρατάει πολλές ώρες και είναι πολύ κουραστική όμως το αποτέλεσμα δικαιώνει τον αποστάκτη και ευχαριστεί τον πότη
Φανάρι
Το Φανάρι είναι ένα όμορφο χωριό της ορεινής Πελοποννήσου που υπάγεται στον Καλλικρατικό Δήμο Ανδρίτσαινας-Κρεστενών (πρώην Καποδιστριακός Δήμος Ανδρίτσαινας).Το Φανάρι είναι ξακουστό για την ιστορία του και για το φυσικό κάλλος της περιοχής.Βρίσκεται κάτω απο την σκιά του οροπεδίου της Ζακούκας ενώ μέσα απο τον οικισμό κυλάει το Φαναρίτικο ποτάμι,το οποίο πηγάζει απο την Ζακούκα και καταλήγει στην Νέδα.Το Φανάρι είναι γνωστό για τα πλατάνια,τα γεφύρια,τις πετρόκτιστες βρύσες και τους πολλούς νερόμυλους.
Στην κορυφή της Ζακούκας και σε υψόμετρο 1344 μέτρων οι Φράγκοι, πάνω στα ερείπια αρχαίου τείχους,
έκτισαν το κάστρο του Κρεπακόρε στα τέλη του 13ου αιώνα.
Σήμερα το Φανάρι δεν έχει την αίγλη του παρελθόντος.Βασικές αιτίες είναι η δύσκολη ορεινή επιβίωση,η άνοδος άλλων κοντινών οικισμών,η μετανάστευση και η αποκοπή μέρους του χωριού σε νέο οικισμό (Μύλοι).Σύμφωνα με την απογραφή του 2011,το Φανάρι είναι το μεγαλύτερο χωριό της Δημοτικής Ενότητας Ανδριτσαίνης με 163 κατοίκους και ακολουθούν τα χωριά Σέκουλας με 157,Μάτεσι με 133,Δαφνούλα με 131,Λινίσταινα με 110 και Δραγώγι με 103.Οι μόνιμοι κάτοικοι ασχολούνται με αγροτικές και κυρίως κτηνοτροφικές εργασίες.
ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΟΛΥΜΠΙΩΝ
ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΛΥΜΠΙΩΝ
(Διεύθυνση: Ιεροσολύμων 9, Ταχ. Κωδ. 112 52, Αθήνα).
Ο Σύλλογος Ολυμπίων είναι σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.
Έμβλημά του είναι ο περικαλλής ναός του Επικουρίου Απόλλωνος.
Ιδρύθηκε το 1887.
Στο Πρωτοδικείο Αθηνών εμφανίζεται από το έτος 1914. Δυστυχώς έχουν χαθεί τα στοιχεία των πρώτων χρόνων της ιδρύσεως και λειτουργίας του. Τροποποιήσεις του Καταστατικού του έγιναν τα έτη 1934, 1961 και 1972.
Το έτος 1988, βραβεύθηκε από την Ακαδημία Αθηνών, για την υπεραιωνόβια και σημαντικότατη προσφορά του στην πατρίδα.
Μέλη του (τακτικά και αντεπιστέλλοντα) δύνανται να είναι όλοι όσοι έχουν γεννηθεί ή κατάγονται (και σύζυγοι αυτών) από την τέως Επαρχία Ολυμπίας, ήτοι από τους σημερινούς Δήμους: Ανδρίτσαινας, Αλιφείρας, Σκιλλούντος, Βώλακος, Ζαχάρως, Φιγαλείας (Ν. Ηλείας) και Είρας (Ν. Μεσσηνίας).
Σκοπός του Συλλόγου είναι η ανάπτυξη και σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των μελών, η σύνδεση με τη γενέτειρα πατρίδα η ανάδειξη των πολιτιστικών, πνευματικών, ιστορικών, περιβαλλοντικών και λοιπών πλεονεκτημάτων της Ολυμπίας και η συμβολή στην εν γένει ανάπτυξή της
Χωριά και οικισμοί στην επαρχία Φαναρίου το 1821
Χωριά και οικισμοί που υπάγονταν στην επαρχία Φαναρίου την περίοδο της επανάστασης του 1821
Αγιοσώστης, Κρέσταινα, Πέλγα, Αλή Τζελεπή, Λάβδα, Πλατιάνα, Αμπάρια, Λαδικάκι, Ράφτη, Αμπελάκια, Λαδικού, Ρίσοβος, Ανδρίτσαινα, Λινίσταινα, Ροβιά (Ρόβια), Ανεμοχωράκι, Λογκός, Ρόβια (Ροβιά), Ανεμοχώρι, Μάζι, Ρογκοζιό, Βέλγω, Μακρύσια, Σέκουλα, Βρίνα (Βρίνο), Μαρίνα, Σελίβα, Βρύση, Μάτεσι, Σερβοτά, Γκρέκα, Μαχαλάς, Σίμου, Γρύπες, Μούντριζα, Σκληρού, Δραγουμάνου, Μπαμίκου, Σμέρνα, Δραγώγι, Μπάρτζι, Στάσιμη, Δραΐνα, Μπελούσι, Τζάχα, Ζαχάρω, Μπεράκου, Τζελέχοβα, Ίσαρη, Μπέρεκλα, Τζορβατζή, Κακαλέτρι, Μπέχρου, Τζορμπατζάκι, Καλυβάκια, Μποζομπάρδι, Τόγια, Κάρμι, Μποτιά, Τρύπες, Κοπανίτζα, Μπρουμάζι, Φανάρι, Κουμουθέκρα, Νίβιτζα, Φτελιά, Κουτζοχέρα, Ξεροχώρι, Ψαθιά, Κουτσοχώρι, Παλάτου, Κράνα, Παλιοφάναρο
Κουτρούλη Ηλείας
Το Κουτρούλη ήταν παλιό χωριό-οικισμός της Ηλείας, κατεστραμμένο σήμερα. Το Κουτρούλη βρισκόταν στα νότια της Ηλείας στη περιοχή της πρώην επαρχίας Ολυμπίας και κοντά στην Αλιφείρα. Η ονομασία διασώζεται και σήμερα 500 μέτρα από το χωριό Καλλιθέα, πρώην Ζάχα, πρωτεύουσα της επαρχίας Φαναρίου επί Τουρκοκρατίας.
Άγνωστο πότε πρωτοκατοικήθηκε, στην Ενετική απογραφή του 1689 αναφέρεται μαζί με το γειτονικό Καρά Ζεστέρι ότι είχαν 32 κατοίκους (Cara Zesteri e Cutruli). Η τοπική παράδοση αναφέρει ότι κατά την Β΄ Τουρκοκρατία στο Κουτρούλη γινόταν γάμος όπου έγιναν επεισόδια μεταξύ Ελλήνων και Οθωμανών. Οι Οθωμανοί για εκδίκηση τις επόμενες ημέρες επιτέθηκαν στο χωριό το κατέστρεψαν και το έκαψαν, από τότε δεν ξαναφέρεται ποτέ ξανά. Η παράδοση συνεχίζει ότι από αυτό το περιστατικό έμειναν οι παροιμίες "Του Κουτρούλη ο γάμος" και "του Κουτρούλη το πανηγύρι". Στην Μεθώνη επικρατεί σήμερα άλλη παράδοση για τις παροιμίες αλλά την περίοδο της Β΄ενετοκρατίας η περιοχή της Ολυμπίας όπου και το Κουτρούλη ανήκε στην επαρχία της Μεθώνης. Σήμερα στην Αλιφείρα γίνεται αναπαράσταση του γάμου.