Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016

Μουσείο ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΥΡΟΕΙΔΗΣ
Το  Λαογραφικό Μουσείο Καλλιθέας  ιδρύθηκε  το 2007 από τον    κ. Ιωάννη Π. Μαυροειδή που γεννήθηκε στην Καλλιθέα (ΖΑΧΑ) Ολυμπίας .
Ο Γιάννης Μαυροειδής θέλοντας  να συμβάλει στην ανάπτυξη και προβολή της γενέτειρας του,  πιστεύοντας ότι  ο πολιτισμός φέρνει ανάπτυξη ,αποφάσισε την ίδρυση του  Λαογραφικού Μουσείου, το οποίο θα  αποτελέσει ενισχυτικό  παράγοντα  προβολής της ιστορίας του τόπου. Θα διαφυλάξει και θα προσφέρει στους νέους και στις μελλοντικές γενιές αντικειμενικά και καλύτερα  την πολιτιστική κληρονομιά  του τόπου και της περιοχής .
Για την υλοποίηση   της επιθυμίας του αυτής αγόρασε λιθόκτιστη και πεπαλαιωμένη οικία την οποία αφού  αναπαλαίωσε με ιδιαίτερη φροντίδα και εξαιρετικά υλικά, σήμερα αποτελεί ένα στολίδι για την   Καλλιθέα.
Το Μουσείο εμπλουτίστηκε με αντικείμενα που  προσέφεραν  οι Ζαχαίοι ,που  τα  είχαν στα σπίτια τους  και τα χρησιμοποιούσαν οι προγονοί τους στις εργασίες τους, στα χωράφια ,στα αμπέλια και σε όλες τις γεωργικές και κτηνοτροφικές ασχολίες τους . Ακόμη  εμπλουτίστηκε  με αντικείμενα από τα σπιτικά τους το ρουχισμό τους που τον έφτιαχναν με τα χέρια τους στους αργαλειούς τους .   Όλα αυτά τα αντικείμενα , που είναι αυθεντικά και όχι αντίγραφα ,έχουν επάνω τους τον ιδρώτα τους, τους πόνους  τους  αλλά  και τις  χαρές  τους και γι αυτό τα βλέπουμε όλοι μας με σεβασμό και δέος, όπως και οι επισκέπτες  του Μουσείου, ιδιαίτερα δε οι  νέοι που δείχνουν μεγάλο  ενδιαφέρον , περιέργεια  και  θαυμασμό .
Σήμερα το Μουσείο φιλοξενεί  στους τρεις  ορόφους του πάνω από 2000 ( δύο  χιλιάδες ) εκθέματα. Είναι ανοικτό καθημερινά πρωί και απόγευμα εκτός  Τρίτης .Διαθέτει μόνιμο υπάλληλο για την ξενάγηση των επισκεπτών  και την πληροφόρηση αυτών για την χρησιμότητα κάθε εκθέματος.  Διαθέτει δανειστική βιβλιοθήκη καθώς και  projector  για την προβολή ταινιών.

Παζάρι(Σύλλογος Ελπίδα)

Παραμονή Δεκαπενταύγουστου, μετά την περιφορά της Εικόνας της Παναγίας, λαμβάνει χώρα το παζάρι των παραδοσιακών, πατροπαράδοτων χειροποίητων προϊόντων. Όλα τα μέλη του Συλλόγου μας από τον Μάιο ξεκινούν να παρασκευάζουν παραδοσιακά προϊόντα από αγνά υλικά και με χειροποίητους τρόπους. Τα προϊόντα αυτά αναβιώνουν μνήμες στους μεγαλύτερους και φέρνουν σε επαφή τους νεώτερους με την παράδοση.
ΠΡΟΙΟΝΤΑ


Τα προϊόντα που παρασκευάζονται από τα μέλη του Συλλόγου μας με παραδοσιακές χειροποίητες μεθόδους και εκτίθεται στο Παζάρι , αλλά και μετέπειτα ,είναι τα εξής:
Ζυμαρικά:
Χυλοπίτες, Μακαρόνια, Λαμπρινός τραχανάς, Σαρακοστιανός τραχανάς
xilopitenia
Τσιγαρίδα (Παστό)
τσιγαριδα
Τσίπουρο (Σούμα)
 Χειροποίητα Λικέρ (Ρόδι, Πικραμύγδαλο)
λικερ
Γλυκά Κουταλιού
γλυκα κουταλιου
Μαρμελάδες
Μέλι
marmelades
Παραδοσιακά Γλυκά

Χειροποίητο Πετιμέζι
πετιμεζι
Ρίγανη – Χαμομήλι

(Σύλλογος Ελπίδα)

Γενική Συνέλευση-Διοικητικό Συμβούλιο(Σύλλογος Ελπίδα)

Γενική Συνέλευση – Διοικητικό Συμβούλιο
Κυρίαρχο και ανώτατο όργανο του συλλόγου είναι η Γενική Συνέλευση, η οποία επιλαμβάνεται και αποφασίζει για όλα τα θέματα-ζητήματα που αφορούν το Σύλλογο. Η Γενική Συνέλευση συγκαλείται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, το οποίο είναι το εκτελεστικό όργανο της Γενικής Συνέλευσης.
Το Διοικητικό Συμβούλιο αποτελείται από επτά (7) τακτικά μέλη και δυο (2) αναπληρωματικά και συγκροτείται σε σώμα με τα τακτικά του μέλη. Επομένως το Διοικητικό Συμβούλιο απαρτίζεται από :
Την Πρόεδρο
Την Αντιπρόεδρο
Την Γενική Γραμματεία
Την Ταμία
Μέλος για τις Δημόσιες Σχέσεις
Μέλος
Μέλος
ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Στις τελευταίες εκλογές που έλαβαν χώρα στις 10 Μαρτίου 2012, εκλέχθηκε το παρόν Διοικητικό Συμβούλιο και έχει διετή θητεία:

Πρόεδρος : Τσαγδή Νίκη
Αντιπρόεδρος : Εφορακοπούλου Αικατερίνη
Ταμίας : Αλεξανδρή Ευαγγελία
Γραμματέας : Αλεξοπούλου Αργυρώ
Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων : Γιαννοπούλου Ασπασία
Μέλος : Αλεξοπούλου Κωνσταντίνα
Μέλος : Γεωργία Σιαρακά

(Σύλλογος Ελπίδα)

Σκοπός-Σύλλογος Ελπίδα

Σκοπός
Ο Σκοπός της ίδρυσης του Συλλόγου είναι:
Η πλήρη οικονομική, πολιτική, νομική και κοινωνική ισοτιμία της γυναίκας
Η επικοινωνία των μελών του Συλλόγου και η πνευματική τους προαγωγή
Η δημιουργική και συνεχής συμμετοχή, τόσο του Συλλόγου, όσο και της γυναίκας ατομικά, στην δραστηριότητα του δήμου, περιφέρειας και η ανάδειξη αυτών, σε ενεργούς και υπεύθυνους κοινωνικούς παράγοντες, για την πρόοδο και ευημερία όλων των κατοίκων
Η ανάδειξη, αναγνώριση, απλούστευση και επαγγελματική κατοχύρωση της προσφοράς της νοικοκυράς
Η καταπολέμιση του αναλφαβητισμού και η πνευματική και πολιτιστική εξύψωση των γυναικών
Η διοργάνωση πολιτιστικών, ενημερωτικών και ψυχαγωγικών εκδηλώσεων, με σκοπό την επιμόρφωση, την γνωριμία και γενικά την ψυχαγωγία των μελών
Η προσπάθεια για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής, του φυσικού, πολιτιστικού και κοινωνικού περιβάλλοντος, καθώς και την συμβολή για την διεκδίκηση λύσεων κάθε κοινωνικού , πολιτιστικού και οικονομικού προβλήματος του χωριού και της πολιτείας, που αφορά την βελτίωση των συνθηκών ζωής του παιδιού, της οικογένειας και όλων των πολιτών.
Εν κατακλείδι, να αποτελέσει έναν φορέα συλλογικής και υπεύθυνης προσπάθειας για την ανάδειξη και αναβάθμιση του χωριού μας.

(Σύλλογος Ελπίδα)

Σύλλογος Γυναικών Καλλιθέας Η ΕΛΠΙΔΑ

Ο Σύλλογος Γυναικών Καλλιθέας «Η ΕΛΠΙΔΑ» ιδρύθηκε στις 20 Οκτωβρίου 2009 με έδρα την Καλλιθέα (Ν. Ηλείας). Μέλη του είναι οι γυναίκες, μόνιμοι κάτοικοι Καλλιθέας, άνω των 18 ετών.
H αγάπη για το χωριό μας, το ενδιαφέρον μας να το κρατήσουμε ζωντανό και η διάθεσή μας για τα κοινά, ήταν οι λόγοι που μας οδήγησαν να ιδρύσουμε το σύλλογό μας .
Εμπνευστής και πρωτεργάτης αυτής της ιδέας ήταν ο κος Μαυροειδής Ιωάννης. Eυεργέτης του χωριού μας με πλούσιο έργο και προσφορά. Ο κύριος Μαυροειδής  μας βοήθησε ιδιαίτερα να  εκδώσουμε το καταστατικό αυτής της συλλογικής δράσης και να κατατεθεί στο Πρωτοδικείο Πύργου.
Ο Σύλλογος Γυναικών Καλλιθέας «Η ΕΛΠΙΔΑ» οργανώνει γιορτές, εκδρομές, διαλέξεις, παζάρι παραδοσιακών προιόντων και συμμετέχει σε όλες τις εκδηλώσεις που γίνονται στο χωριό μας (πολιτιστικές-ψυχαγωγικές-λαογραφικές).

Τα μέλη του συλλόγου μας απαριθμούν σε 60 γυναίκες.

Έκτοτε ο σύλλογος δραστηριοποιείται ανελλιπώς μέχρι σήμερα.
Ο κ. Ιωάννης Μαυροειδής Πρόεδρος του Σωματείου Κοινωνικής Προσφοράς και Αλληλεγγύης «Ιωάννης Π. Μαυροειδής», στις 14 Ιουνίου του 2014 μας παραχώρησε για την στέγαση του Σύλλογο μας το χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου.
Πραγματοποιήθηκε αγιασμός του κτηρίου και ακολούθησε φαγητό και χορός.
Ο χώρος είναι διαθέσιμος σε οποιονδήποτε από το χωριό μας το ζητήσει για να πραγματοποιήσει κοινωνική εκδήλωση.

(Σύλλογος Ελπίδα)

Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016

Λαπίθας όρος

Ο Λαπίθας είναι βουνό στα νότια της Ηλείας. Στους προποδές του είναι οι αρχαίες πόλεις Αίπυ, Σαμικό και Αρήνη. Ψηλότερη κορυφή του είναι η Ξηροχόρτι με 821 μέτρα υψόμετρο, και από τις πλαγιές του ξεκινούν μερικοί παραπόταμοι του Αλφειού ποταμού.
Από τον Λαπίθα πήγαζε ο αρχαίος ποταμός Άνιγρος που χυνόταν έπειτα στην θάλασσα εκεί που σήμερα βρίσκεται η λίμνη του Καϊάφα που βρίσκεται στους πρόποδες του. Το όνομα του οφείλεται στον Κένταυρο Λάπιθο που σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία ζούσε εκεί, ή από τους Λαπίθες που έχτισαν την Αίπυ. Κατά την αρχιαότητα το όρος, τμήμα του , ανήκε στο βασίλειο του Νέστορος της Πύλου όπως μαρτυρά και ο Όμηρος στις πόλεις που πήραν μέρος στον Τρωικό πόλεμο και τμήμα του στην αρχαία Αρκαδία σύμφωνα με τον Παυσανία

Μίνθη(Αλβενα)(βουνό&χωριό)

Η Μίνθη είναι βουνό της νοτιοανατολικής Πελοποννήσου με υψόμετρο 1.221 μέτρα. Βρίσκεται στα κέντρο της πρώην επαρχίας Ολυμπίας. Στους πρόποδες του βουνού αυτού είναι χτισμένο και το ομώνυμο χωριό σήμερα δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Ζαχάρως. Απέχει οδικά 21 χιλιόμετρα από την έδρα του Δήμου, τη Ζαχάρω. Η Μίνθη είναι ένα από τα πιό παλιά χωριά της πρώην επαρχίας Ολυμπίας. Το παλαιότερο όνομα ήταν Αλβενα. Το 1927 με το Β.Δ. 4.11.1927 (ΦΕΚ 306/1927) μετονομάστηκε σε Μίνθη από το ομώνυμο βουνό.

Ιστορία-Μυθολογία
Το όνομα Μίνθη το βουνό το πήρε από τη νύμφη Μίνθη, κόρη του Κωκυτού. Σύμφωνα με τη μυθολογία. η Μίνθη ήταν όμορφη και γύριζε στους δρυμούς του βουνού αυτού. Εκεί την είδε κάποια μέρα ο Πλούτωνας, ο θεός του Αδη, την αγάπησε παράφορα και την έκαμε ερωμένη του. Η Περσεφόνη, η γυναίκα του όταν το αντιλήφθηκε αυτό παραπονέθηκε στη μάνα της την Δήμητρα, τη θεά της γεωργίας η οποία την μεταμόρφωσε εις "κηπαίαν" Μίνθη, ένα αρωματικό φυτό της οικογένειας των χειλανθών που φυτρώνει εδώ και χρησιμοποιείται στη φαρμακευτική. Ο περιηγητής Στράβωνας που πέρασε από την περιοχή το 175 μ.Χ αναφέρει τα εξής σε μετάφραση: Ανατολική του Πύλου είναι ένα βουνό με το όνομα Μίνθη, που ο μύθος λέει ότι ήταν παλλακίδα του Αδη και πατήθηκε από την κόρη, οπότε μεταβλήθηκε στη μίνθη του κήπου, αυτοί που λένε μερικοί δυόσμο".

Το χωριό Μίνθη
Το ομώνυμο χωριό έχει ζωή πάνω από 500 χρόνια. Η πιό παλιά μαρτυρία για το χωριό είναι αυτή που αναφέρεται στη συμμετοχή των Αλβενέων στον Τουρκο-Βενετικό πόλεμο 1463-1479. Η δεύτερη μαρτυρία είναι εκείνη που δείχνει η χωρογραφική καταγραφή από τους Ενετούς το 1689 και το 1700. Τότε είχε 42 και 149 κατοίκους αντίστοιχα. Η κτηματική περιφέρει του χωριού ανέρχεται σε 16.500 στρέμματα. και συνορεύει με 12 χωριά. Η Μίνθη είχε πλούσια βλάστηση, τα δάση της οποίας όμως έπαθαν μεγάλες καταστροφές στις μεγάλες πυρκαγιές της Πελοποννήσου το καλοκαίρι του 2007

Αγουλινίτσα Λίμνη

Η Λίμνη της Αγουλινίτσας ήταν λίμνη, αποξηραμένη σήμερα από το 1968, που βρισκόταν στην Ηλεία. Το όνομα της το οφείλει στο χωριό Αγουλινίτσα, το σημερινό Επιτάλιο, που βρισκόταν στις όχθες της.

Η Αγουλινίτσα βρισκόταν δίπλα στη θάλασσα και με τεχνητό κανάλι την υδροδοτούσαν συχνά με θαλασσινό νερό εφόσον το επίπεδο της ήταν χαμηλότερο από τη θάλασσα. Σε κοντινή απόσταση βρίσκονται οι εκβολές του Αλφειού των οποίων αποτελούσε τμήμα. Η εκμετάλλευση της λίμνης και ειδικά το ψάρεμα των χελιών έβγαινε από το κράτος σε δημοπρασία, έπειτα οι ψαράδες συνήθως ντόπιοι έχτιζαν διβάρια και άνοιγαν μπούκες, τεχνητά κανάλια, από τις οποίες εμπλούτιζαν τα νερά της με θαλασσινό νερό.

Η Αγουλινίτσα δεν υπήρξε στην αρχαιότητα αλλά δημιουργήθηκε στον μεσαίωνα από τα ισχυρά θαλάσσια ρεύματα της περιοχής όπου με την παράσυρση άμμου εγκλώβισαν νερά του Αλφείου, βρόχινα και ρεμάτων και δημιουργήθηκε η λίμνη. Στην αρχαιότητα μάλιστα εκεί ήταν το Δέλτα του Αλφειού πριν μετατοπιστή με την πάροδο των χρόνων στην σημερινή του θέση. Η λίμνη με έργα αποξήρανσης που ξεκίνησαν το 1968 αποξηράνθηκαν και δόθηκαν για καλλιέργεια 35-40.000 στρέμματα. Η Λίμνη είχε πολλά ψάρια, λαβράκια, κέφαλους και χέλια, και στις όχθες άνθιζε το κυνήγι της μπάλιζας. Οι κάτοικοι της Αγουλινίτσας ζούσαν από το ψάρεμα.

Τα τελευταία χρόνια έχει ξεκινήσει προσπάθεια επαναδημιουργίας της λίμνης

Ηλείοι

Ηλεία
Τοποθεσία: Πελοπόννησος
Μεγαλύτερη πόλη: Ήλιδα, Ολυμπία
Διάλεκτος: Δωρική
Οι Ηλείοι ήταν αρχαίο φύλο, εγκατεστημένο στην δυτική Πελοπόννησο στην περιοχή που αργότερα ονομάστηκε Ηλεία. Οι Ηλείοι προερχόμενοι από την περιοχή της Αιτωλίας, αποτέλεσαν συμμάχους των Δωριέων κατά την εκστρατεία των τελευταίων στην Πελοπόννησο. Εκμεταλευόμενοι την εκστρατεία αυτή κατέλαβαν για λογαριασμός τους την Ηλεία και υπέταξαν τις παλαιότερες φυλές, τους Επειούς στην βόρεια Ηλεία και τους Καύκωνες και Μινύες στην νοτιότερη που πήρε το όνομα Τριφυλία, λόγω της εγκατάστασης στην περιοχή τριών φύλων. Οι Ηλείοι χωρίστηκαν σε τρία κράτη, την Κοίλη Ηλεία ή Ήλιδα, την Πισάτιδα και την Τριφυλία.

Ιστορία
Σύμφωνα με την μυθολογία ο πρώτος βασιλιάς των Ηλείων, ο οποίος κατέλαβε την περιοχή που πήρε το όνομά τους, ονομαζόταν Όξυλος. Αυτός προερχόταν από την Αιτωλία, γεγονός που μαρτυρά την Αιτωλική καταγωγή των Ηλείων. Σε αυτόν αποδίδεται η ίδρυση των Ολυμπιακών Αγώνων. Σπουδαιότερη πόλη των Ηλείων ήταν η Ολυμπία και ο έλεγχος της πόλης προκάλεσε μεγάλες διαμάχες ανάμεσα στα δύο ισχυρά κράτη των Ηλείων, την Ήλιδα και την Πισάτιδα. Η Πίσα είχε αρχικά τον έλεγχο των αγώνων καθώς η πόλη βρισκόταν μέσα στην επικράτειά της. Ο ανταγωνισμός ανάμεσα στις δύο πόλεις για τον έλεγχο των Αγώνων οδήγησε σε πόλεμο ανάμεσά τους που κράτησε από το 588 έως το 580 π.Χ. και είχε ως αποτέλεσμα την επικράτηση της Ήλιδας. Σε νέο πόλεμο που ξέσπασε στα μέσα του 5ου αιώνα π.Χ. η Ήλιδα επικράτησε ξανά και κατέστρεψε την Πίσα (464 π.Χ.).

Αποικίες των Ηλείων
Οι Ηλείοι από την περιοχή της Πίσας, ίδρυσαν κατά την διάρκεια του όγδοου αιώνα, αποικίες στην περιοχή της Θεσπρωτίας, στην κοιλάδα του Αχέρωντα. Οι τέσσερις πόλεις που ίδρυσαν οι Ηλείοι στην περιοχή ήταν η Πανδοσία, το Βουχέτιο, οι Βατίαι, και η Ελάτρεια (ή Ελάτρια). Το αποικιακό κράτος των Ηλείων στην περιοχή συγκρούστηκε με τους Θεσπρωτούς γειτονές του και τελικά καταλήθηκε τον 4ο αιώνα π.Χ.

Εθνική Οδός 9(Πάτρα,Πύργος,Κυπαρισσία)

Εθνική Οδός 9

Πληροφορίες
Μέρος της Ε55
Μήκος: 220 χλμ.
Τοποθεσία
Περιφέρειες: Δυτική Ελλάδα, Πελοπόννησος
Πόλεις: Πάτρα, Αμαλιάδα, Πύργος, Κυπαρισσία
Η Εθνική οδός 9 (ΕΟ9) είναι μία εθνική οδός στην δυτική Πελοπόννησο. Ξεκινά από την Πάτρα και καταλήγει στη Νότια Μεσσηνία. Στη διαδρομή της περνάει από τις πόλεις του Πύργου και Κυπαρισσίας και αποτελεί τμήμα της Ευρωπαϊκής Οδού 55 (Ε55). Στο μεγαλύτερο μήκος της πρόκειται να αντικατασταθεί από τον Αυτοκινητόδρομο Α5. Επίσης έχει κατασκευαστεί και η Εθνική Οδός 9α που ξεκινάει από το Καλό Νερό και καταλήγει στον Αυτοκινητόδρομο Α7. Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εθνική οδός, μιας και το μήκος της οδού είναι περίπου 220 χλμ..

Διαδρομή

Η Εθνική Οδός 9 διασχίζει ή περνά πλησίον των εξής πόλεων:

Πάτρα (κέντρο)
Παραλία Αχαΐας
Βραχναίικα
Αλισσός
Κάτω Αχαΐα
Καραίικα Αχαΐας
Λάππας
Βάρδα
Λεχαινά
Ανδραβίδα
Καβάσιλα
Γαστούνη
Σαβάλια
Αλποχώρι
Πύργος
Επιτάλιο
Καλλίκωμο
Ζαχάρω
Γιαννιτσοχώρι
Καλό Νερό
Κυπαρισσία
Φιλιατρά
Γαργαλιάνοι
Πύλος
Μεθώνη