Πέμπτη 14 Απριλίου 2016

Δήμος Φιγαλείας

Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας
Γεωγραφικό διαμέρισμα Πελοπόννησος
Νομός Ηλείας
Έκταση 93,3 τ.χλμ
Πληθυσμός 2.499 (2001)
Ο Δήμος Φιγαλείας ήταν δήμος του νομού Ηλείας που συστάθηκε με το πρόγραμμα Καποδίστριας από τη συνένωση παλαιότερων κοινοτήτων της περιοχής, που αποτέλεσαν στη συνέχεια τα δημοτικά διαμερίσματα του δήμου. Λειτούργησε την περίοδο 1998 -2010 οπότε και καταργήθηκε με την εφαρμογή του προγράμματος Καλλικράτης και εντάχθηκε στον νέο δήμο Ζαχάρως. Βρισκόταν στο νότιο τμήμα του νομού στις πλαγιές του όρους Μίνθη ανάμεσα στους δήμους Ζαχάρως, Ανδρίτσαινας και στον νομό Μεσσηνίας. Ο δήμος αποτελούταν από 5 δημοτικά διαμερίσματα, καταλάμβανε έκταση 93,3 τ.χλμ. και είχε συνολικό πληθυσμό 2.499 κατοίκους. Έδρα του ήταν η Νέα Φιγαλεία . Ο δήμος Φιγαλείας ήταν από τους δήμους της Ηλείας που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007.

Διαίρεση
Στον δήμο περιλαμβάνονταν τα παρακάτω δημοτικά διαμερίσματα και οικισμοί:
Δ.δ. Νέας Φιγαλείας [ 1.624 ]
η Νέα Φιγαλεία [ 1.279 ]
η Φασκομηλιά [ 345 ]
Δ.δ. Κρυονερίου Ολυμπίας [ 148 ]
το Κρυονέριον [ 123 ]
το Τριάντα [ 25 ]
Δ.δ. Περιβολίων -- τα Περιβόλια [ 149 ]
Δ.δ. Πετραλώνων -- τα Πετράλωνα [ 332 ]
Δ.δ. Στομίου -- το Στόμιο [ 62 ]
Δ.δ. Φιγαλείας -- η Φιγαλεία [ 184 ]

Αρτέμιδα(Κουμουθέκρα)

Δήμος Ζαχάρως
Γεωγραφία και στατιστική
Νομός Ηλείας
Πληθυσμός 306 (2001)
Άλλα
Παλαιά ονομασία Κουμουθέκρα
Η Αρτέμιδα , πρώην Κουμουθέκρα, είναι χωριό του νομού Ηλείας. Πρώην ανεξάρτητη κοινότητα και από το 1999 δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Ζαχάρως.
Η οικονομία του χωριού στηρίζεται στην κτηνοτροφία και στην γεωργία.
Το όνομα της Αρτέμιδας προέρχεται από την θεά Άρτεμη, που κατά την μυθολογία της είχε ερωτευτή ο Αλφειός.
Την Παρασκευή 24 Αυγούστου 2007 η Αρτέμιδα βρέθηκε στο μέτωπο φωτιάς, η οποία κατέκαψε το μεγαλύτερο μέρος της Πελοποννήσου. Η Αρτέμιδα ήταν το πρώτο χωριό που έκαψε η φωτιά με απολογισμό 26 νεκρούς, ανάμεσα τους 7 παιδιά, τους περισσότερους από κάθε άλλο χωριό. Κατά την εγκατάλειψη του χωριού, κάποιοι έκατσαν να σβήσουν την φωτιά και έδιωξαν τα παιδιά και τους γεροντότερους, ακολουθώντας όμως δύο διαφορετικές διαδρομές. Η μία ομάδα, ακολουθώντας τον δρόμο προς την Ζαχάρω , ένα χιλιόμετρο έξω από το χωριό, εγκλωβίστηκε στο δρόμο κοντά στις φλόγες, λόγω ενός τροχαίου που είχε γίνει ανάμεσα σε αυτοκίνητο και πυροσβεστικό όχημα, μπλοκάροντας το δρόμο και 9 από αυτούς δεν τα κατάφεραν. Ανάμεσα τους ήταν και 4 παιδιά. Κάποιοι από αυτούς βρέθηκαν μέσα στα αυτοκίνητα απανθρακωμένοι ενώ 6 σε μικρή απόσταση προσπαθώντας να διαφύγουν πεζοί. Στους 6 ήταν τα τέσσερα παιδιά με την μητέρα τους και τον αδελφό της. Ανάμεσα σε αυτούς που επέζησαν ήταν και ο δήμαρχος Ζαχάρως Πανταζής Χρονόπουλος.
Στις 29 Αυγούστου 2007 η Κυπριακή Δημοκρατία ανακοίνωσε, από μέρους της με έξοδα του Κυπριακού κράτους, την ανοικοδόμηση της Αρτέμιδας. Στις 17 Ιανουαρίου 2010 η Κυπριακή Δημοκρατία παρέδωσε το ολοκληρωμένο έργο που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων αντιπλημμυρικά έργα, έργα στήριξης και ασφάλειας καθώς και αισθητικής αναβάθμισης

Κακόβατος

Ο Κακόβατος είναι γραφικό παραθαλάσσιο χωριό του νομού Ηλείας. Βρίσκεται στο κέντρο του Κυπαρισσιακού κόλπου, τρία χιλιόμετρα ΝΔ της Ζαχάρως και περιβάλλεται από τα χωριά Σχίνοι ή Μπισχίνι, Καλίδονα, Ανήλιο και Νεοχώρι. Έχει διοικητική έκταση 4.302 στρέμματα και είναι κτισμένο ανάμεσα σε δύο πευκοδάση που εκτείνονται βόρεια και νότια του χωριού, παράλληλα με τη θάλασσα, σε απόσταση 200 – 400 μέτρα από αυτή. Το χωριό από τη σύστασή του αποτέλεσε κοινότητα του Δήμου Αρήνης, συσταθέντος με το Β.Δ. της 9ης (21) Απριλίου 1835, στο οποίο απουσιάζει ο Κακόβατος, που αποτέλεσε μεταγενέστερη προσάρτηση. Με το Β.Δ. 31.8.1912 ΦΕΚ Α'262/12 «περί σύστασης κοινοτήτων» αποτέλεσε αυτοτελή κοινότητα μέχρι το 1997 που με το νόμο 2539/97 αποτέλεσε δημοτικό διαμέρισμα του δήμου Ζαχάρως, μετά δε το νόμο 3852/2010 αποτέλεσε τοπική ενότητα του δήμου Ζαχάρως-Φιγαλίας.

Ονομασία
Το όνομά του κατά την πιο δόκιμη άποψη προέρχεται από το επίθετο κακός και το ρήμα βαίνω, υπονοεί δε τον αδιάβατο ή δυσκολοδιάβατο ΕθνικήρΤούτο έχει την ακόλουθη εξήγηση: κατά την Τουρκοκρατία η περιοχή ήταν ακατοίκητη εξαιτίας του εκτεθειμένου τοπίου και της μη παροχής καμιάς ασφάλειας, τόσο στις διαθέσεις του κατακτητή, όσο και στις από τη θάλασσα επιδρομές πειρατών ή Ενετών και Γενουατών τυχοδιωκτών. Οι Έλληνες είχαν αποσυρθεί σε ορεινές και δυσπρόσιτες περιοχές μακριά από τις παραλίες, πράγμα που συνετέλεσε στην εγκατάλειψη των γαιοκτημάτων, με συνέπεια την ανάπτυξη δασώδους βλάστησης που κατέστησε την περιοχή αδιάβατη.

Κλίμα
Το κλίμα είναι υγρό ιδιαίτερα το χειμώνα, ενώ το έδαφος αρκετά πλούσιο, αφού έχει σχηματισθεί από προσχώσεις των χειμάρρων Καλίδονας και Ανηλίου που ενώνονται στο ύψος της Εθνικής Οδού Πύργου – Κυπαρισσίας, διαρρέοντας στη συνέχεια τον Κακοβατίτικο κάμπο στα νότια του χωριού.

Ιστορία
Το χωριό είναι κτισμένο πάνω στους αμμόλοφους που αναφέρει ο Όμηρος και οι μεταγενέστεροι ιστορικοί, περιηγητές και αρχαιολόγοι (Στράβων, Παυσανίας, Πολύβιος, Δαίρπφελδ), στην αμμουδερή Πύλο του Νέστορα. Και εκεί που οι Πύλιοι του Νέστορα έβοσκαν τις παχυλές αγελάδες και τα γιδοπρόβατά τους και κυνηγούσαν στα δάση, μαθαίνοντας ταυτόχρονα τη πολεμική τέχνη, τώρα οι Κακοβατίτες αγρότες καλλιεργούν παραγωγικά φυτά και δέντρα με σύγχρονα μηχανήματα και εγκαταστάσεις.
Οι πρώτοι κάτοικοι του χωριού εγκαταστάθηκαν στο σημερινό Κακόβατο μετά το τέλος της Τουρκοκρατίας και ήσαν ορεινοί Ολύμπιοι και Αρκάδες, όλοι τους βοσκοί το επάγγελμα που έστησαν τις πρώτες κατοικίες τους (καλύβες από χόρτα) και σιγά σιγά ημέρεψαν τον τόπο από την άγρια βλάστηση. Σε αυτές τις καλύβες και τη γύρω περιοχή είχε στήσει το λημέρι του για αρκετό καιρό, κατά το έτος 1833, το κίνημα ενάντια στην Αντιβασιλεία του Όθωνα, όπως αναφέρουν χρονικογράφοι της εποχής, ο παράξενος εκείνος <<ληστής>> Γιώργης Κοντοβουνήσιος, αμείλικτος εκδικητής του κατατρεγμένου λαού μας και από εδώ απένειμε τη δικαιοσύνη του, τιμωρώντας την αδικία που είχαν αναγάγει σε κράτος οι Βαυαροί και οι ντόπιοι υποτακτικοί τους.
Το χωριό ιδρύθηκε το έτος 1947, όταν πια είχαν συγκεντρωθεί σε μόνιμη διαμονή αρκετοί από τους προγόνους των σημερινών κατοίκων του: Αντωνόπουλος από Στεμνίτσα, Τσαρουχάς από Μυρώνεια, Καλλιφείδας Θεοδωρόπουλος από Μίνθη, πρώτοι κάτοικοι και στη συνέχεια Διαμαντόπουλος, Μιχαλόπουλος, Σταματόπουλος, Κωνσταντινόπουλος, Ανθούλης, Αγγελόπουλος, Χύμης, Σπηλιόπουλος, Παπαδήμας, Καραπαναγιώτης από Μίνθη, Χριστόπουλος, Χριστοδουλόπουλος, Πούρνος, Σακκάς, Δούκας από Καλίδονα, Κολλιαδήμας, Κατερίνης από Ανήλιο, Τάγαρης, Κουρούβανης από Φιγαλία, Κωνσταντόπουλος από Μάκιστο, Αθανάσουλας, Ζαφειράκης από Μυρώνεια, Μπουκουβάλας από Αετό Μεσσηνίας, Μπηλιώνης, Ψαρογιαννακόπουλος από Ταξιάρχες.
Τα έτη 1886 – 1888 δύο μεγάλοι σεισμοί κατέστρεψαν ολόκληρο το χωριό, αλλά αποτέλεσαν και την αφετηρία της ανασυγκρότησής του.
Στις αρχές του εικοστού αιώνα παρατηρήθηκε μεγάλη έφεση στα γράμματα και στις επιστήμες, ενώ μεγάλη ανάπτυξη παρουσίασε το εμπόριο, κυρίως εξαιτίας της μεγάλης παραγωγής σταφίδας, πρώτου τότε προϊόντος. Ενδεικτικό του πλούσιου εμπορίου είναι το γεγονός ότι στο χωριό έδρευε τελωνειακή αρχή (τελωνοσταθμαρχείο), είχε την έδρα της η Ένωση Γεωργικών Συνεταιρισμών Αρηνοφιγαλίας, λειτουργούσε οινοπαραγωγικό εργοστάσιο με μεγάλες εξαγωγές που γίνονταν με πλοία, τα οποία προσέγγιζαν στη παραλία και φόρτωναν από το εργοστάσιο με σωλήνες, λειτουργούσαν αλευρόμυλοι και ελαιουργείο. Επίσης είχε την έδρα του το κρατικό μονοπώλιο αλατιού που προμήθευε τις περιοχές Αρήνης, Ανδρίτσαινας, Φιγαλίας και Σκιλλουντίας, ενώ η δημιουργία του σιδηροδρομικού σταθμού, περί τα έτη 1903 – 04, έδωσε μεγάλη ώθηση στο εμπόριο αγροτικών προϊόντων, σε συνάρτηση με την ίδρυση του Γεωργικού Συνεταιρισμού του χωριού που είναι από τους αρχαιότερους της περιοχής.

Το έτος 1928 ιδρύθηκε αθλητικό σωματείο - ΠΑΟ Κακοβάτου που μετέχει για πολλά χρόνια στα πρωταθλήματα των τοπικών Κατηγοριών ΕΠΣ Ηλείας.

Κατά την απογραφή του 1907 το χωριό αριθμούσε 446 κατοίκους, λειτουργούσαν ελαιουργείο και ατμόμυλος των Ιωάννη και Αλεξίου Καλλιφείδα, υδρόμυλος του Χρίστου Χριστόπουλου, 4 παντοπωλεία των Δημητρίου Θεοδωρόπουλου, Νικολάου Θεοδωρόπουλου, Ν. Παπαδήμα και Διονυσίου Χριστόπουλου, 3 κρεοπωλεία των Αντωνίου Αντωνόπουλου, Αριστείδη Κωνσταντινόπουλου και Κωνσταντίνου Κωνσταντινόπουλου, ένα καφενείο του Σταμάτη Σταματόπουλου κι ένα οινοπωλείο του Αθανασίου Νικολόπουλου.
Την περίοδο της Αντίστασης πρωτοστάτησε μαζί με τη Καλίδονα και το Μπισχίνι στον ένοπλο αγώνα κατά των κατακτητών, με την αριθμητικά μεγάλη συμμετοχή του σε ανθρώπινο δυναμικό για τη στελέχωση των αντάρτικων ομάδων. Παρά την ενεργή αυτή ανάμειξη, δεν σημειώθηκαν ακραία φαινόμενα, πράγμα που δεν έδωσε το δικαίωμα και την αφορμή για πράξεις αντεκδίκησης, κατά την περίοδο του εμφυλίου που ακολούθησε, όπως έγινε σε άλλα γειτονικά χωριά. Το σημείο τούτο της ευθύνης, συνέπειας, αυτοσυγκράτησης και αλληλοσεβασμού, που προκύπτει αναμφίλεκτα από τα παραπάνω, θα πρέπει να αναδειχθεί στη πραγματική του διάσταση, ώστε να αποτελέσει πολύτιμη παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.
Σήμερα προκαλεί εντύπωση στον επισκέπτη, η πλατεία, το δημοτικό σχολείο και το συνεχόμενο κοινοτικό Γυμναστήριο, οι άνετοι δρόμοι του.
Τα τελευταία χρόνια το χωριό έχει εξελιχθεί σε παραθεριστικό και τουριστικό κέντρο, δροσερό από την αύρα του Ιονίου και τον αέρα των βουνών της Μίνθης και του Λυκαίου, πράγματα που σε συνδυασμό με τη περιποίηση, το πηγαίο αίσθημα φιλοξενίας των κατοίκων και τα φρέσκα ψάρια από ντόπιους ψαράδες στις γραφικές παραθαλάσσιες ταβέρνες, προσελκύουν πλήθος ντοπιων και ξένων τουριστών.
Σύμφωνα με ψηφοφορία που έγινε μέσω διαδικτύου με πρωτοβουλία του ΥΠΕΧΩΔΕ κατά τα έτη 2000-2001 ο Κακόβατος συγκαταλέγεται μεταξύ των 15 καλύτερων παραλίων της χώρας μας όπως καταγράφεται σε ρεπορτάζ της εφημερίδας «ΒΗΜΑ» της 19.7.2001. Η ψηφοφορία διεξήχθη στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.thalassa.gr που από την ημέρα που δημιουργήθηκε μέχρι την άνω ημερομηνία είχε συγκεντρώσει 300 χιλιάδες επισκέπτες από τουλάχιστον 45 χώρες.

Αξιοθέατα
Ανατολικά του χωριού και σε απόσταση 1000 περίπου μέτρων βρίσκεται ο λόφος του Νέστορα, που η σκαπάνη του Γερμανού αρχαιολόγου Δαίρπφελδ το έτος 1907 έφερε στην επιφάνεια, από συλημένους τάφους, πολλά αρχαία ευρήματα, τα περισσότερα των οποίων βρίσκονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας. Το σπουδαιότερο από αυτά είναι το χρυσό δαχτυλίδι – σφραγίδα του Νέστορα, που αποτέλεσε για πολλά χρόνια, μέχρι το 1965, αντικείμενο μελέτης, αναφορικά με τη γνησιότητά του. Το δαχτυλίδι τούτο (δακτύλιος σφραγιστήρ, κατά τον ιστορικό Παύλο Καρολίδη), παριστά σύμπλεγμα από ψυχές, χρυσαλίδες και γρυπόμορφες γυναίκες, στοιχεία που συνέτειναν στην αμφισβήτηση της γνησιότητάς του, σε σχέση με το Νέστορα και τον μυκηναϊκό πολιτισμό, γιατί πουθενά δεν είχαν βρεθεί σε κρητομυκηναϊκά ευρήματα παρόμοιες παραστάσεις. Το έτος 1965 όμως ο αρχαιολόγος Γιάννης Σακελλαράκης ανακάλυψε στις Αρχάνες της Κρήτης, σε ασύλητο βασιλικό τάφο δαχτυλίδι που φέρει μεταξύ άλλων δύο πεταλούδες και μια χρυσαλίδα, γεγονός που απέδειξε τη γνησιότητα του δαχτυλιδιού του Νέστορα κι έφερε στην επικαιρότητα τη θεωρία του αρχαιολόγου Άρθουρ Έβανς, ο οποίος είχε αγοράσει το δαχτυλίδι του Νέστορα στο Κακόβατο και δημοσίευσε το 1922 μελέτη, στην οποία υποστήριζε ότι στο δαχτυλίδι απεικονίζονται τα διαδοχικά στάδια της μύησης ενός ζεύγους νεκρών στα μυστήρια του κάτω κόσμου και η αθανασία που επιτυγχάνουν. Ως προς τα λοιπά ευρήματα τα πιο σημαντικά είναι οι ευμεγέθεις πίθοι από κεραμεική, που κατά τον καθηγητή Σπύρο Μαρινάτο, είναι οι καλύτεροι από τους ανακαλυφθέντες σε άλλες ανασκαφές, γεγονός που σε συνάρτηση με τους θολωτούς τάφους, τον οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η Πύλος του Νέστορα παρά το Κακόβατο, υπήρξε σπουδαίο κέντρο Μυκηναϊκού πολιτισμού

Πρασιδάκι&Παλιό Πρασιδάκι

Πρασιδάκι.:
Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας
Δήμος Ζαχάρω
Γεωγραφικό διαμέρισμα Πελοπόννησος
Νομός Ηλείας
Επαρχία Πρώην επαρχίας Ολυμπίας
Πληθυσμός 104 (2001)
Ταχυδρομικός κώδικας 27054
Τηλεφωνικός κωδικός 26250
Ιστοσελίδα facebook/Πρασιδάκι
Το Πρασιδάκι είναι χωριό στη δυτική Πελοπόννησο. Διοικητικά ανήκει στον νομό Ηλείας και στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος είναι στο νοτιότερο σημείο του Δήμου Ζαχάρως, της πάλαι ποτέ επαρχίας Ολυμπίας, ο ποταμός Νέδας είναι τα σύνορα Ηλείας - Μεσσηνίας. Βρίσκεται σε απόσταση 15 χμ από τη Ζαχάρω και περιβάλλεται από τα χωριά Γιαννιτσοχώρι, Άγιος Ηλίας, Φόνισσα και Καρυές

Πληθυσμός
Το Πρασιδάκι αποτελείται από τρεις οικισμούς, το Πρασιδάκι, το παλιό Πρασιδάκι και την Τρανή Λάκα, στην απογραφή του 2001 είχε 113 κατοίκους συνολικά
Δ.δ. Πρασιδακίου [ 113 ]
το Πρασιδάκι [ 104 ]
το Παλιό Πρασιδάκι [ 1 ]
η Τρανή Λάκα [ 8 ]
Kαλλιέργειες

Οι κάτοικοι δραστηριοποιούνται σε διάφορες γεωργικές εργασίες με δημοφιλέστερη αυτή της καλλιέργειας ελιάς.

Κλίμα
Το Πρασιδάκι έχει εύκρατο Μεσογειακό Κλίμα. Η εγγύτητα με τη θάλασσα είναι ένας καθοριστικός παράγοντας για τη διαμόρφωση του κλίματος. Ως εκ τούτου, οι χειμώνες είναι ήπιοι και βροχεροί, ενώ τα καλοκαίρια είναι ηλιόλουστα και ζεστά.

Κάτοικοι
Οι κάτοικοι του χωρίου έχουν τα εξής επώνυμα(αναφέρονται μερικά):
Τρίμμης (πιο διαδεδομένο)
Καρούμπαλης
Χαλμούκης
Σταθόπουλος
Πυρκαγιές 2007


Τον Αύγουστο του 2007 το Πρασιδάκι βρέθηκε στο μέτωπο φωτιάς, η οποία κατέκαψε το μεγαλύτερο μέρος της Πελοποννήσου.

Αξιοθέατα
Όσοι βρίσκονται στο Πρασιδάκι μπορούν να επισκεφθούν το ποτάμι Νέδα, το μοναδικό με θηλυκό όνομα, καθώς και τον Ναό της Αθηνάς. Η θέση του ναού στο Πρασιδάκι κείται σε λόφο κατάφυτο ελαιοδέντρων, παρέχει υπέροχη θέα του Ιονίου πελάγους. Κοντά στο σημερινό χωριό, υπήρχε η αρχαία τριφυλιακή πόλη Πύργοι. Η θέση δεν αναφέρεται στις απογραφές των Βενετών του 1689 και 1700. Το όνομα το συναντάμε για πρώτη φορά το 1804 και σε απογραφή του 1830, αριθμεί πληθυσμό 71 κατοίκων.
Ο δωρικός ναός που ήλθε στο φως, ήταν αφιερωμένος στην θεά Αθηνά και θεμελιώθηκε σε προγενέστερο ναό των αρχαϊκών χρόνων, τα κατάλοιπα του οποίου, ήλθαν στο φως, υποκείμενα του σηκού του ναού.
Ο ναός χρονολογείται στον 5ο αι. π.Χ. Φέρει διαστάσεις 35.30 x 14.70 μ. και έχει προσανατολισμό Α-Δ. Αποτελείται από πρόναο, σηκό και οπισθόδομο. Είναι περίπτερος με 6x13 κίονες. Στο μέσον του σηκού διασώζεται το ορθογώνιο βάθρο του λατρευτικού αγάλματος της θεότητας. Πλαισιώνεται από δυο κιονοστοιχίες, πέντε δίτονων κιόνων.
Το σύνολο του κτίσματος (δάπεδο, κίονες, τοιχοποιία ) έφερε επίχρισμα σε τόνους ερυθρού, μελανού και γαλάζιου χρώματος.
Στον πρόναο υπήρχε ψηφιδωτό δάπεδο από μικρά μελανά και λευκά βότσαλα που δημιουργούσαν γεωμετρικά σχέδια.
Οι ανασκαφικές εργασίες αποκάλυψαν πλήθος διάσπαρτων αρχιτεκτονικών μελών και σημαντικό αριθμό πήλινων κεράμων από την επένδυση της στέγης. Ο θριγκός έφερε πήλινα μέλη με πλούσια γραπτή διακόσμηση.
Τα αφιερώματα προς την θεότητα, που ήλθαν στο φως αποτελούνται από ένα μεγάλο αριθμό πήλινων και χάλκινων ειδωλίων, αγγείων και έργων μικροτεχνίας.
Η καταστροφή του ναϊκού οικοδομήματος , περί τον 1ο -2ο αι.π.Χ, κατά τα φαινόμενα, οφείλεται σε ισχυρές σεισμικές δονήσεις και σε φωτιά που εκδηλώθηκε εντός αυτού..


Παλιό Πρασιδάκι.:
Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας
Δήμος Ζαχάρω
Γεωγραφία και στατιστική
Νομός Ηλείας
Υψόμετρο 150
Πληθυσμός 1 (2001)
Άλλα
Παλαιά ονομασία Πρασιδάκι
Ταχ. κωδ. 27054
Τηλ. κωδ. 26250
Το Παλιό Πρασιδάκι είναι χωριό του Νομού Ηλείας διοικητικά ανήκει στον Δήμο Ζαχάρως του δημοτικό διαμερίσματος Πρασιδακίου της περιφέρειας δυτικής Ελλάδος βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα του νομού, 49 χλμ. ΝΑ του Πύργου, στην πρώην επαρχία Ολυμπίας ημιορεινός οικισμός. Κατά την απογραφή του 2001 είχε 1 Κάτοικο

Ροδινά(Γολέμη)

Δήμος Ζαχάρως
Γεωγραφία
Νομός Ηλείας
Υψόμετρο 360
Πληθυσμός 176 (2001)
Άλλα
Παλαιά ονομασία Γολέμη
Τα Ροδινά είναι χωριό του Νομού Ηλείας. Αποτελεί δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Ζαχάρως. Βρίσκεται 44χλμ νοτιοανατολικά του Πύργου, στις δυτικές υπώρειες του Όρους Μίνθη, σε υψόμετρο 360 μέτρα. Ο πληθυσμός του είναι 176 κάτοικοι. Το παλιαότερο όνομα του οικισμού ήταν Γολέμη

Σμέρνα

Η Σμέρνα είναι ορεινό χωριό του νομού Ηλείας με 287 κατοίκους σύμφωνα με την πληθυσμιακή απογραφή του 2001. Η θέση του είναι στα βορειοανατολικά της Ζαχάρως, κτισμένο στην κορυφογραμμή του Λαπίθα, σε υψόμετρο 650 μέτρων. Είναι έδρα ομώνυμου Δημοτικού διαμερίσματος , στο Δήμο Ζαχάρως. Αποτελείται από δύο οικισμούς , τη Σμέρνα και την Παναγία, με 321 κατοίκους συνολικά (2001).

Ιστορία
Η Σμέρνα πυρπολήθηκε από τον Ιμπραήμ στις 7 Σεπτεμβρίου 1825

Θολό

Το Θολό είναι παραθαλάσσιο χωριό του Νομού Ηλείας, το οποίο ανήκει στον δήμο Ζαχάρως. Βρίσκεται αε υψόμετρο 6 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας στα σύνορα της Ηλείας με την Μεσσηνία και συνορεύει με τα χωριά Γιαννιτσοχώρι, Σκουπάς,Λογγάκι, Κάτω Ταξιάρχες και Νεοχώρι

Λογγάκι

Το Λογγάκι είναι μικρός οικισμός του Δημοτικού Διαμερίσματος Ταξιαρχών του Δήμου Ζαχάρως στο νομό Ηλείας. Βρίσκεται ανάμεσα στους οικισμούς Κάτω Ταξιάρχες και Θολό, πλησίον της παραλίας του Κυπαρισσαϊκού Κόλπου.
Πλησίον του οικισμού στην τοποθεσία Παλιοκάραβο στις 12 Μαρτίου 1769 προσάραξε ρωσικό πλοίο όπου ξεφώρτοσε 3000 όπλα , πυρομαχικά και γιαταγάνια προοριζόμενα για τους οπλαρχηγούς Γεώργιο Γρηγοριάδη και Αναστάση Χρήστου από την Νέα Φιγαλεία που συμμετείχαν στην επανάσταση του Ορλώφ.

Δημογραφία
Στην απογραφή του 2001 όπου και αναγνωρίστηκε επίσημα οικισμός είχε 55 κατοίκους, σε αυτή του 2011 είχε 26 κατοίκους

Χρυσοχώρι(Τρύπαις)

Δήμος Ζαχάρως
Γεωγραφία
Νομός Ηλείας
Υψόμετρο 457
Πληθυσμός 66 (2011)
Άλλα
Παλαιά ονομασία Τρύπαις
Το Χρυσοχώρι είναι χωριό της Ηλείας στα νότια του νομού, διοικητικά υπάγεται στον Δήμο Ζαχάρως. Συνορεύει με τα χωριά Λόγγος, Μίνθη, Κοτρώνι, Μηλιά και Μάκιστος. Στα όρια του χωριού βρίσκεται η αρχαία πόλη Αίπυ.

Ιστορία
Το Χρυσοχώρι άγνωστο πότε οικίστηκε, παλιότερα βρισκόταν σε άλλη, κοντινή, θέση και λεγόταν "Τρύπες", η ονομασία Τρύπες προέρχεται από τις πολλές σπηλιές της περιοχής. Η λαϊκή παράδοση λέει ότι οι κάτοικοι εγκατέλειψαν το παλιό χωριό λόγω κάποιας μεταδοτικής ασθένειας και εγκαταστάθηκαν στην σημερινή θέση. Παρόλα αυτά ο παλιός οικισμός συνέχισε να κατοικείται με λίγους κατοίκους και είναι σήμερα γνωστό σαν Παλαιοχώρι Ζαχάρως. Κατά την ενετοκρατία αναφέρεται σε ενετικές απογραφές ενώ πριν την επανάσταση δέχτηκε εγκατάσταση οικογενειών από την Μάνη.
Στην επανάσταση του 1821 Τρυπαίοι πήραν μέρος στις μάχες του Λάλα και αλλού. Το 1825 κάηκε ολοσχερώς από τον στρατό του Ιμπραήμ πασά.

Διοικητική ιστορία
Το 1835 αποτέλεσε διαμέρισμα του δήμου Αρήνης της επαρχίας Ολυμπίας του νομού Μεσσηνίας έως το 1912 που αποτέλεσαι οικισμό της κοινότητας Σκλήβας μαζί με το χωριό Σκλήβα. Το 1919 αποσπάτε από την κοινότητα Σκλήβας και αποτελεί την έδρα της κοινότητας Τρυπών, το 1940 αποσπάτε από τον νομό Μεσσηνίας στον νομό Ηλείας. Το 1978 το χωριό και η κοινότητα αλλάζη όνομα σε Χρυσοχώρι. Το 1999 καταργήτε η κοινότητα και γίνεται δημοτικό διαμέρισμα του δήμου Ζαχάρως έως το 2010 όπου μετατρέπετε σε κοινοτικό διαμέρισμα του ιδίου δήμου.

Απογραφές
έτος Πληθυσμός
1689 44
2001 78
2011 66

Περιβόλια(Γάρδιτσα)

Τα Περιβόλια (ή Γάρδιτσα, όπως συνηθίζουν να το αποκαλούν οι κάτοικοί του) είναι χωριό του Δήμου Ζαχάρως (πρόγραμμα Καλλικράτης), ενώ παλαιότερα ανήκε στον Καποδιστριακό Δήμο Φιγαλείας του νομού Ηλείας. Είναι χτισμένο σε μια ιστορική περιοχή της Ελλάδας, την Αρχαία Φιγαλεία. Στο χωριό διαμένουν λιγοστοί μόνιμοι κάτοικοι, που όμως πολλαπλασιάζονται τους θερινούς μήνες. Στην πλατεία του χωριού υπάρχει αιωνόβιος πλάτανος.
Το όνομα Γάρδιτσα θεωρείται παραφθορά του σλαβικού "Gradista", που σημαίνει "οριοθετημένος, οχυρωμένος τόπος", χωρίς όμως να εντοπίζεται διαχρονικά κάποια φρουριακή κατασκευή στην περιοχή.
Η μετονομασία του χωριού από "Γάρδιτσα" σε "Περιβόλια" έγινε το 1930 και δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ με αριθμό 251/1930 και υπογράφθηκε από τον τότε πρόεδρο της Δημοκρατίας Αλέξανδρο Ζαΐμη και τον υπουργό εσωτερικών. Συγκεκριμένα αναφέρει: "...Η Κοινότης Γάρδιτσας της επαρχίας Ολυμπίας του αυτού νομού μετονομάζεται εις "Κοινότητα Περιβολίου.

Αξιοθέατα
Όσοι βρίσκονται στα Περιβόλια μπορούν να επισκεφθούν το ποτάμι Νέδα, το μοναδικό στην Ελλάδα με θηλυκό όνομα, καθώς και πολλά αρχαία μνημεία με κορυφαίο από αυτά τον Ναό του Επικουρίου Απόλλωνος, τον λεγόμενο «Παρθενώνα της Πελοποννήσου», έργο του Ικτίνου. Επίσης το Ναό της Αθηνάς, το αρχαίο τείχος μήκους 3 km, την κρήνη κ.ά.
Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται η Ανδρίτσαινα και η «Ιερά των Αρκάδων Κορυφή» στο Λύκαιο όρος όπου βρίσκεται ο βωμός του Λύκαιου Δία και το αρχαίο στάδιο

Πετράλωνα(Βερβίτσα)

Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας
Δήμος Ζαχάρως
Δημοτική ενότητα Φιγαλείας
Τοπική κοινότητα Πετραλώνων
Γεωγραφικό διαμέρισμα Πελοποννήσου
Νομός Ηλείας
Υψόμετρο 660
Πληθυσμός 159 (2011)
Άλλα
Παλαιά ονομασία Βερβίτσα
Τα Πετράλωνα είναι μικρό χωριό της Ηλείας. Ανήκει στο Δήμο Ζαχάρως. Εγγύς του βρίσκονται τα χωριά Νέα Φιγαλεία και Λινίσταινα. Έχει ανατολικό προσανατολισμό και είναι αμφιθεατρικά κτισμένο στην πλαγιά ενός λόφου που έχει ομαλή κλίση.

Ιστορία
Το χωριό απαντάται ήδη στη βενετική απογραφή Corner του 1689 με το παλιό του όνομα και είχε πληθυσμό 119 κατοίκους. Στη βενετική απογραφή Grimani του 1700 είχε 157 κατοίκους. Επί τουρκοκρατίας υπαγόταν διοικητικά και δικαστικά στην επαρχία (καζάς) της Αρκαδίας ως μέρος της περιφέρειας (κόλι) της Ζούρτσας, γεγονός που ίσχυε διοικητικά και επί βενετοκρατίας. Τον Οκτώβρη του 1825 το χωριό, που είχε εγκαταλειφθεί από τους κατοίκους του, πυρπολήθηκε και λεηλατήθηκε από τους Οθωμανούς.
Βρισκόμενος στο ΝΑ τμήμα της πρώην επαρχίας Ολυμπίας ο οικισμός υπαγόταν για διάφορα χρονικά διαστήματα στο Νομό Μεσσηνίας. Ο οικισμός απείχε δύο ώρες δρόμο στα 1885 από τη Ζούρτσα, την έδρα του τότε Δήμου Φιγαλείας.
Στα 1870 ιδρύθηκε στο χωριό μονοτάξιο δημοτικό σχολείο αρρένων. Το 1911 λειτουργούσε στο χωριό και δημοτικό σχολείο θηλέων.

Ονομασία
Το τωρινό όνομα του χωριού οφείλεται στην ύπαρξη πλήθους πέτρινων αλωνιών που υπήρχαν παλιότερα στην ευρύτερη περιοχή του. Το παλιό του όνομα έχει σλαβική προέλευση και σημαίνει "τόπος με ιτιές", γεγονός που αντανακλά μάλλον μια πραγματικότητα του παρελθόντος της περιοχής.

Διοικητική Εξέλιξη Επεξεργασία
Την 20/04/1835 προσαρτάται στον τότε Δήμο Φιγαλείας και ορίζεται ως έδρα του μέχρι και την 09/12/1840. Με το ΦΕΚ 256Α της 28/08/1912 ορίζεται ως έδρα της κοινότητας Βερβίτσης. Με το ΦΕΚ 306Α της 22/12/1927 το χωριό μετονομάστηκε από Βερβίτσα σε Πετράλωνα. Με το ΦΕΚ 244Α της 04/12/1997, σύμφωνα με τη Διοικητική Μεταρρύθμιση "Καποδίστριας", προσαρτάται στο Δήμο Φιγαλείας μέχρι το 2010 που εντάχθηκε στο Δήμο Ζαχάρως (ΦΕΚ 87Α - 07/06/2010) βάσει της Διοικητικής Μεταρρύθμισης "Καλλικράτης".

Δημογραφικά Στοιχεία
Η εξέλιξη του πληθυσμού του οικισμού τον 21ο αιώνα είναι η εξής:
έτος κάτοικοι
2001 332
2011 159
Αξιοθέατα

Στην περιφέρεια του χωριού υπάρχουν επίσης παραδοσιακά λιθόκτιστα γεφύρια καθώς και παραδοσιακές πέτρινες βρύσες.

Λοιπά Στοιχεία
Στο χωριό έχει κατασκευαστεί από το 2011 ηρώο που μνημονεύει τους πεσόντες Πετραλωνίτες. Επίσης, εκδίδεται στην Αθήνα από το 2007 κ.εξ. εφημερίδα επιγραφόμενη "Τα Πετράλωνα (Βερβίτσα)" που αποτελεί τριμηνιαία έκδοση του Συλλόγου Πετραλωνιτών